Trecerea timpului poate duce, in multe cazuri, la probleme de somn, fie ca este vorba de adormit sau de mentinerea somnului in timpul noptii.

Motivele sunt diverse si nu toate au de-a face cu simplul proces de imbatranire, dar adevarul este ca nevoia de un somn bun in multe cazuri nu este satisfacuta.

Trebuie sa recunosti ca dimineata dupa o noapte de somn prost este foarte grea… Si, de asemenea, ca nu esti aceeasi persoana ca si cum ai fi dormit ca un bebelus.

Este chiar mai rau atunci cand dormi prost timp de mai multe zile la rand. Somnul are o importanta enorma in rutina noastra si in viata in general.

Asa cum probabil ti s-a intamplat si tie, atunci cand nu dormi bine observi asta foarte mult a doua zi, de aceea, vrem sa-ti oferim cateva sfaturi pentru a imbunatati calitatea somnului; si una este sa dormi si alta este sa te odihnesti.

Mentine aceleasi ore de culcare si de trezire, in fiecare zi

Chiar daca pare un moft, aceasta regula are rolul de a ajuta organismul sa isi regleze bioritmul specific.

In timp, organismul se va obisnui singur cu aceeasi ora de trezire, fara a mai avea nevoie de ceas desteptator.

Nu uita, insa, ca e important sa pastrezi acelasi ritm si in timpul weekendului, altfel, tot efortul din timpul saptamanii este in zadar!

Renunta la Social Media, telefon sau tableta, inainte de culcare

Ecranul telefonului sau al tabletei reduc productia de melatonina si determina creierul sa stea treaz!

In plus, stirile pe care le citesti in timp ce te pregatesti sa dormi pot agita somnul, in loc sa te linisteasca.

Invata, deci, sa nu mai folosesti aceste dispozitive cu minim o ora-doua inainte de culcare .

Evita cafeaua, tutunul, alcoolul

Cafeaua, tutunul si alcoolul actioneaza ca niste stimulente pentru creier si pot interfera cu somnul, alterand, mai ales, calitatea acestuia.

De exemplu, efectul cafeinei se poate pastra chiar si opt ore dupa ce este consumata, asa ca, ai grija cand bei ultima ceasca de cafea din timpul zilei.

Include exercitiul fizic in rutina zilnica

Un minim de 20-30 de minute de exercitiu fizic moderat in fiecare zi ajuta la un tonus si un echilibru psihic bun.

Ai grija sa le incluzi in rutina de zi cu zi, chiar daca e vorba de o iesire cu bicicleta prin parc, o plimbare in ritm alert sau de jogging!

Acest tip de efort nu e recomandat, totusi, inainte de culcare, fiindca organismul isi poate creste, in acest fel, temperatura, iar somnul devine mai agitat.

Controleaza respiratia cu ajutorul unor exercitii

Opteaza pentru 4-5 minute de relaxare cu ajutorul unor exercitii de stretching sau yoga, inainte de culcare.

Chiar si doar cateva exercitii de respiratie profunda, din abdomen, pot relaxa si linisti organismul. Incearca, alternativ, sa vizualizezi cum se relaxeaza treptat fiecare portiune din corp in timp ce tii ochii inchisi.

Crearea unui mediu favorabil

Asigura-te ca spatiul de dormit este curat si ordonat. O multime de obiecte imprastiate in jur iti poate obosi ochii in mod neintentionat, facand dificila relaxarea.

Creeaza un mediu organizat, cu putine obiecte. Asigura-te ca aerul din interior este proaspat, aerisindu-ti dormitorul in mod regulat, si pastreaza-ti patul curat pentru un somn placut si de calitate.

Asigura-te ca porti haine confortabile si curate in timp ce dormi. Poti alege haine usoare si lejere, flexibile, care nu te fac sa transpiri si in care te poti misca confortabil.

Un dus cald inainte de a merge la culcare este o alta modalitate care te poate ajuta sa iti relaxezi corpul inainte de a adormi.

In plus, perdelele groase care asigura o iluminare blanda, slaba si intuneric total pe timp de noapte te pot ajuta sa obtii mai multe beneficii de somn prin asigurarea intunericului ideal.

Alege o saltea de calitate

Ne petrecem o treime din viata intinsi pe o saltea, in principal dormind.

Structura si compozitia saltelei, care trebuie sa fie perfect adaptata la pozitia si obiceiurile noastre de somn, vor determina daca somnul nostru este cu adevarat odihnitor sau, dimpotriva, daca duce la o experienta neplacuta care ne afecteaza oboseala fizica.

Prin urmare, alegerea saltelei potrivite este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le putem face pentru sanatatea noastra.

Pentru a gasi salteaua care se potriveste cel mai bine gusturilor, caracteristicilor fizice si nevoilor noastre, cel mai bine este sa ne intindem pe spate si sa plasam o mana intre partea inferioara a spatelui si saltea: daca exista prea multa libertate de miscare, salteaua poate fi prea rigida pentru noi.

Pe scurt, somnul este una dintre cele mai mari placeri ale vietii, asa ca haide sa profitam la maximum de el!

S-ar putea crede ca prea mult somn ne face sa pierdem viata, dar nu este adevarat. Somnul iti va da puterea de care ai nevoie pentru a ramane activ atat in viata personala, cat si in cea profesionala.

{{clean}}
{{clean2}}
{{clean3}}

9 thoughts on “Sfaturi pentru a imbunatati calitatea somnului

  1. Am fost pacient la MCenter si experienta mea a fost excelenta. Personalul a fost foarte amabil si atent la nevoile mele. Centrul este bine echipat cu echipamente moderne si tehnologii avansate, ceea ce m-a facut sa ma simt in siguranta. Recomand cu incredere acest centru medical tuturor celor care cauta servicii de inalta calitate.

  2. Articolul este foarte interesant si ofera informatii utile despre centrul medical MCenter. Sunt impresionat de gama larga de servicii medicale pe care le ofera, inclusiv radiologie si laborator. De asemenea, apreciez faptul ca au un personal medical profesionist si experimentat.

  3. Am fost placut surprinsa de diversitatea serviciilor prezentate in articol. Este reconfortant sa stiu ca exista o companie care acopera atat de multe domenii si ofera solutii complete.

  4. Ma bucur sa aflu mai multe detalii despre serviciile oferite de MCenter. Este impresionant modul in care se adapteaza la nevoile clientilor si le ofera solutii personalizate.

  5. Articolul este foarte informativ si detaliaza foarte bine beneficiile utilizarii serviciilor oferite de MCenter. Este important de retinut ca aceasta companie se remarca prin profesionalism si calitate.

  6. Este impresionant modul in care autorul a reusit sa prezinte informatiile intr-un mod captivant si usor de inteles. Am fost captivat de la inceput pana la sfarsit si abia astept sa citesc alte articole de acest gen.

  7. Sunt impresionat de profunzimea subiectului abordat in acest articol. Am invatat multe lucruri noi si am acum o perspectiva mai ampla asupra temei discutate. Felicitari autorului pentru munca depusa!

  8. Am gasit informatiile prezentate foarte utile si bine structurate. Autorul a facut o cercetare amanuntita si a reusit sa transmita clar ideile principale. Recomand acest articol tuturor celor interesati de subiect.

  9. Articolul este foarte interesant si mi-a oferit o perspectiva noua asupra subiectului abordat. Ma bucur ca am avut ocazia sa citesc acest articol si sa invat mai multe despre aceasta tema.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *